Єдина система контролю за гумдопомогою: чому волонтери проти?

Аватар admin

Єдина система контролю за гумдопомогою
Posted on :

В Україні запрацює єдина система контролю за гумдопомогою. Це пов’язано з тим, що від початку повномасштабного вторгнення ввезення гумдопомоги фактично не контролювали. Ніхто зараз точно не може сказати скільки гуманітарки було ввезено в Україну. 

За два роки правоохоронці відкрили понад 600 кримінальних справ щодо розкрадання гуманітарної допомоги. Ба більше, було зареєстровано 3,5 тисячі гарантійних листів на ввезення товарів військового призначення. Проте лише 800 з них були підтверджені. Тобто, вантажі призначені для військових або не доїхали до військових частин, або у цих частинах товари не зареєстрували на баланс. 

У зв’язку з таким несанкціонованим обігом гуманітарної допомоги для ЗСУ Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою буде створена єдина система контролю за гумдопомогою.

На початку повномасштабного вторгення, у березні 2022 року, було спрощено ввезення гумдопомоги в Україну. З того часу аби ввезти гумдопомогу в Україну – треба надати митникам лише декларацію. Для ввезення гумдопомоги військового призначення треба було надати гарантійний лист від військової частини чи поліції, які мали бути кінцевими отримувачами.

Деяку частину гумдопомоги фізичні особи ввозять без посередництва від організацій чи фондів і напряму постачають необхідне військовим. Зокрема, так ввозять препапати для аптечок. Такий варіант ввезення гумдопомоги можливий через недоліки системи обліку майна. Це створює простір для нечесних волонтерів наживитися. 

Міністерство соціальної політики пропонує, що буде створена єдина система контролю за гумдопомогою. У цій системі буде інформація щодо ввезення та розподілу гумдопомоги. 

Новий процес ввезення гумдопомоги буде виглядати так: 

У Мінсоцполітики зауважують, що найважливішим спрощенням, яке стосуватиметься ввезення гумдопомоги, є відсутність необхідності надавати гарантійні листи чи довідки. Тобто, усувається бюрократія. Окрім того, можна буде відслідковувати чи дійсно гумдопомогу роздали чи направили військовим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *