Волонтерство в Україні. Чиновники і держслужбовці наживаються на гумопомозі

Аватар admin

волонтерство в україні, корупціонери, чиновники, допомога зсу
Posted on :

Волонтерство активно почало розвиватися ще до початку повномасштабного вторгнення. Коли 24 лютого росіяни вдарили по мирних містах України і почали військове вторгнення – більшість українців почали волонтерити. Волонтери почали займатися забезпеченням військових та вимушених переселенців, евакуйовувати людей, переганяти авто через кордон. Чиновники побачили у цьому вигоду для себе і почали перешкоджати діяльності волонтерів, щоб отримати «відкати».

Волонтерство в Україні під загрозою через прикордонників

На початку повномасштабного вторгнення волонтери з України та всього світу направляли допомогу до України. І одразу постала проблема: гуманітарну допомогу затримували на кордоні, довго перевіряли і не пропускали. Волонтери повідомляли, що у них часто вимагали хабарі. Також хабарі хотіли і за екіпірування для військових ЗСУ.

Хабарництво на кордоні відбувається і досі. Так, нещодавно волонтер із Великої Британії переганяв авто для ЗСУ. На кордоні українські митники почали вимагати у нього хабар у розмірі 300 доларів США за те, щоб дозволити проїзд пікапа в Україну. Волонтер із Великої Британії розвернувся і поїхав назад. Принципово чоловік не став платити хабар за ввезення авто, яке він хотів безкоштовно передати військовим. Цей пікап міг би дуже стати у нагоді військовим на передовій, але перепоною стало хабарництво митників.

 Про випадок з британським волонтером розповіла екс телеведуча Вікторія Кіосе.

волонтерство в Україні, корупція і волонтерство, кіосе, митниця

Волонтерство в Україні шкодить чиновникам

У червні 2023 року у Тернопільській області НАБУ викрило голову Тернопільської облради та заступників голови Тернопільської військово-цивільної адміністрації на одержанні хабаря. Чиновники вимагали хабар у бізнесмена-волонтера за підписання актів виконання робіт щодо будівництва об’єктів інфраструктури. Розмір хабаря, який чиновники хотіли отримати від волонтера, міг скласти 1 800 000 грн.

волонтерство в україні, розкрадання гумдопомоги, тернопільська облрада

Також про хабарництво у перші місяці війни повідомляв керівник благодійного фонду «Повернись живим» Тарас Чмут. Тоді волонтер повідомив про корупцію у військових адміністраціях Вінницької області та у місті Дніпро.

Чиновники та держслужбовці постійно перешкоджають діяльності волонтерів та вимагають хабарі. Попри те, що волонтери працюють на перемогу і роблять все можливе і неможливе, щоб забезпечити ЗСУ – чиновники продовжують наживатися на війні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *